View Single Post
Stemmer at det må foretas en skjønnsmessig vurdering i den konkrete saken. Vesentlig mislighold er det vanlige kravet for heving i kjøps- og leieforhold.

Redigere meg selv litt; etter avtalen er ikke overlevering forsinket før i mai. Det jeg sa om to uker gjelder mer dersom dere muntlig endret tidspunktet til 15. april, noe du trolig ikke vil klare å føre tilstrekkelig bevis for.

Siden jeg ikke finner noe HR praksis på tidskravet kan jeg sitere litt fra forarbeidene om vurderingen;

"Hevingsspørsmålet vil i praksis bero på en totalvurdering der en rekke momenter kan tillegges relevans, som eksistensen og graden av skyld på begge sider i kontraktsforholdet, utleiers muligheter for å finne annen praktisk anvendelse for husrommet, verdien av andre og mindre inngripende beføyelser som står til leierens disposisjon o.s.v."

Når det gjelder å heve kontrakten før det har gått "vesentlig" tid, sier det påfølgende litt om terskelen i at det må være "klart" at "vesentlig mislighold" vil inntre:

"Vilkåret for hevingsrett er at det framstår som klart at utleieren vil gjøre seg skyldig i vesentlig mislighold på det avtalte overleveringstidspunkt. Kravet til sannsynlighet for at mislighold vil inntre er strengt, noe som framgår av uttrykket « klart » i første punktum. I prinsippet kreves det en til visshet grensende sannsynlighet."

Mer konkret til trådstarter:

Du vil trolig ikke kunne bevise at dere eventuelt endret avtalen slik at dato for overtakelse ble satt til 15. Forsinkelse inntrer da ikke før mai. For å kunne heve avtalen er ikke dette tilstrekkelig, forsinkelsen må være "vesentlig". Dette betyr i realiteten at du må vente til noe ut i mai, før du kan heve. (da forsinkelsen skyldes utleiers forhold, han lett kan finne ny leietaker og du risikerer ikke å ha noe sted å bo, vil emm 14.mai oppfylle kravet til vesentlig.)

Desverre kan du ikke heve avtalen før det er helt sikkert eller i det minste overhengende sannsynelig at overtakelse ikke vil skje før en stund ut i mai.
Sist endret av Graps; 18. april 2009 kl. 18:42.